︎

Emma Richardson 
Hidden Pleasures


17 Setembre - 27 Novembre, 2021




︎ SHOP ONLINE  


Emma Richardson té una obssesió

Per Xavi Sellés
Això pot ser normal, com qualsevol persona. Encara que Richardson està obsessionada amb un pintor flamenc del segle XVI, Peter Paul Rubens (1577-1640) i la seva obra La caiguda dels condemnats (1620), un quadre tan potent que, quatre segles després i enmig d’una societat hipersaturada d’imatges, encara segueix impactant:



La primera vegada que vaig veure l’obra de Richardson, va ser com un cop de puny a l’estómac. Dins aquesta primera abstracció que t’embolica en una primera visió, comences a discernir una tímida figuració que arriba a ser clara i directa moltes vegades (des d’una mà fins a unes dents). Ara, és més al·lucinant veure com després d’observar la seva obra durant un temps les seves pintures esdevenen grandiloqüents com les dels grans mestres del barroc (el ja esmentat Rubens per exemple), amb tints goyescos i ja més clarament, surrealistes. Una sèrie d’ingredients que són un còctel molotov en mans d’una artista contemporània com Richardson, que no és només pintora, sinó també música, cantant i compositora del grup de rock Band Of Skulls.

Com els grans clàssics, té el dibuix com a base: “dibuixo lliurement una barreja de formes humanes al llenç i després, amb pintura, n’amago parts i n’afegeixo d’altres per crear una cosa que és alhora lasciva i ambigua. Ocultar i revelar certes parts és important”, comenta ella i també afegeix la idea del dibuix automàtic del surrealisme i referents d’aquesta avantguarda com l’artista Hans Bellmer.

Tornant a la seva obsessió, La caiguda dels condemnats de Rubens, Emma Richardson busca aquesta tensió de desenes de cossos nus que cauen, que s’esvaeixen per moments, que es recargolen i es fusionen amb éssers grotescs... però aquesta vegada qui pren el comandament és el subsconcient. “Sempre m’ha intrigat el costat suggeridor de pintar distorsions de la manera humana. Si suggereix una cuixa o unes costelles, la gent se sent atreta perquè és una cosa que reconeixen”, comenta l’artista.

Tota obra d’art és completada per la persona espectadora, com va dir Marcel Duchamp. En cas que ens ocupa és més que obvi. Les pintures de Richardson funcionen com a test de Rorschach (famós test psicològic per avaluar la personalitat), on projectem els nostres sentiments i emocions, o simplement on esperem trobar alguna cosa reconeixible, una forma que ens il·lumini. Sens dubte, la seva obra anima múltiples interpretacions.

En definitiva, tenim davant unes pintures viscerals, potents, carregades de sexualitat, amb gran profunditat psicològica, animals... bestials.


---------------------

///ESP

Emma Richardson tiene una obsesión


Lo cual puede ser normal, como cualquier persona. Aunque Richardson anda obsesionada con un pintor flamenco del siglo XVI, Peter Paul Rubens (1577-1640) y su obra La caída de los condenados (1620), un cuadro tan potente que, cuatro siglos después y en medio de una sociedad hipersaturada de imágenes, aún sigue impactando:

La primera vez que vi la obra de Richardson, fue como un puñetazo en el estómago. Dentro de esa primera abstracción que te envuelve en una primera visión, empiezas a discernir una tímida figuración que llega a ser clara y directa muchas veces (desde una mano hasta unos dientes). Ahora, es más alucinante ver como después de observar su obra durante un tiempo sus pinturas se vuelven grandilocuentes como las de los grandes maestros del barroco (el ya citado Rubens por ejemplo), con tintes goyescos y ya más claramente, surrealistas. Una serie de ingredientes que son un cóctel molotov en manos de una artista contemporánea como Richardson, que no es solo pintora, sino también música, cantante y compositora del grupo de rock Band Of Skulls.

Como los grandes clásicos, tiene el dibujo como base: “dibujo libremente una mezcla de formas humanas en el lienzo y luego, con pintura, oculto partes de ellas y agrego otras para crear algo que es a la vez lascivo y ambiguo. Ocultar y revelar ciertas partes es importante”, comenta ella y añade también la idea del dibujo automático del surrealismo y referentes de esta vanguardia como el artista Hans Bellmer.

Volviendo a su obsesión, La caída de los condenados de Rubens, Emma Richardson busca esa tensión de decenas de cuerpos desnudos que caen, que se desvanecen por momentos, que se retuercen y se fusionan con seres grotescos... pero esta vez quien toma el mando es el subsconciente. “Siempre me ha intrigado el lado sugerente de pintar distorsiones de la forma humana. Si sugiere un muslo o unas costillas, la gente se siente atraída porque es algo que reconocen”, comenta la artista.

Toda obra de arte es completada por la persona espectadora, como bien dijo Marcel Duchamp. En el caso que nos ocupa es más que obvio. Las pinturas de Richardson funcionan cual test de Rorschach (famoso test psicológico para evaluar la personalidad), donde proyectamos nuestros sentimientos y emociones, o simplemente donde esperamos encontrar algo reconocible, una forma que nos ilumine. Sin duda, su obra alenta múltiples interpretaciones.

En definitiva, tenemos delante unas pinturas viscerales, potentes, cargadas de sexualidad, con gran profundidad psicológica, animales... bestiales.

#EmmaRichardson

#YOKOartgallery



Artista  Emma Richardson


Download
Press kit (pdf)




Comisariat per Xavi Sellés




︎Contacte